Witgoed General Electric naar Haier

0

GE

Het Chinese Haier neemt de witgoeddivisie over van het Amerikaanse General Electric (GE). Hiermee is een bedrag gemoeid van 5,4 miljard dollar (4,9 miljard euro).

 

GE wil al langer af van zijn divisie die koelkasten, magnetrons en wasmachines maakt en dacht al eerder een koper te hebben gevonden in Electrolux, bekend van merken als AEG, Zanussi en Frigidaire. Het Zweedse bedrijf was bereid hiervoor 3,3 miljard euro op tafel te leggen, maar kreeg geen toestemming voor de overname van Amerikaanse toezichthouders. Samen zouden de nummer 2 en 3 (Electrolux), te machtig zijn geworden op de Amerikaanse markt. De nummer 1 op de Amerikaanse markt is Whirlpool.

GE produceert witgoed in negen fabrieken, verspreid over vijf Amerikaanse staten. Het bedrijf heeft in totaal twaalfduizend mensen op de loonlijst staan, van wie het overgrote deel in de VS, en behaalde in 2014 een omzet van een kleine 6 miljard dollar.

Haier brengt GE onder in een zelfstandig onderdeel, met lokale bestuurders. Als de aandeelhouders en toezichthouders akkoord gaan, kan de overname medio dit jaar worden afgerond.

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com