Veiligheid en voorzichtigheid, maar óók vertrouwen

0

Lege winkels met hier en daar een verdwaalde klant. Het is een beeld dat we al maanden zien. Ik weet niet hoe het u vergaat, maar ik kan er niet aan wennen. En we móéten er ook niet aan wennen. Onze ondernemers in de retail krijgen het met de dag zwaarder. Dat is zuur. Vooral omdat we al een jaar lang een protocol hebben zich in de praktijk heeft bewezen. De winkels kunnen op een veilige en verantwoorde manier open.

Doekle Terpstra

Nog altijd hebben we te maken met te veel coronabesmettingen en een toenemende druk op de ziekenhuizen. Ook binnen onze sector begrijpt vrijwel iedereen de ernst van de situatie. Het zou onverantwoord zijn om de boel zonder duidelijke regels maar weer open te gooien. Juist daarom hebben we al tijdens de eerste golf een zorgvuldig plan opgesteld om de bedrijvigheid in onze winkels op gang te houden én de verspreiding van het virus tegen te gaan. Het protocol Verantwoord winkelen heeft maandenlang uitstekend gewerkt. Waarom zou dat nu niet meer kunnen?

De overheid ondersteunt ondernemers ruimhartig. Net als andere bedrijven krijgen retailers een tegemoetkoming voor een belangrijk deel van de loonkosten. Maar het verlies aan omzet stapelt zich iedere dag op en daar is géén compensatie voor. Winkelen op afspraak klinkt aardig, maar in de praktijk is het een doekje voor het bloeden. Het is daarom belangrijk dat het kabinet snel duidelijkheid geeft over verlenging van de steunmaatregelen én over een stevig herstelpakket voor na de crisis.

Iedere winkelier die ik ken is zich bewust van zijn of haar verantwoordelijkheid. Niemand in onze branche zit te wachten op té drukke winkels. Niemand wil het risico nemen om bij te dragen aan oplopende besmettingscijfers. Met het protocol Verantwoord winkelen hebben we een helder draaiboek in handen om de winkeldeuren veilig, verantwoord en volledig te openen.

We zijn er bijna, de eindstreep is in zicht. In deze beslissende fase zou de regering moeten beseffen dat de Nederlandse retailers verstandige ondernemers zijn. Ze hebben hart voor hun bedrijf én voor de gezondheid van hun klanten. Natúúrlijk komt het nu aan op veiligheid en voorzichtigheid. Maar óók op vertrouwen.

Doekle Terpstra, voorzitter Techniek Nederland

 

 

.

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com