VEB: ‘Leveranciers financieren groei Coolblue’

0

Coolblue betaalt zijn leveranciers zo’n zes weken nadat het de betalingen van zijn eigen klanten op de rekening heeft staan. Hiermee financiert de retailer zijn sterke groei deels via zijn toeleveranciers, meldt de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) in een analyse.

Coolblue boekte tussen 2013 en 2020 in totaal 122 miljoen euro winst. In diezelfde periode kwam er per saldo zo’n 330 miljoen euro aan cash binnen. Dat grote verschil is volgens de VEB alleen te verklaren doordat Coolblue een negatief werkkapitaal aanhoudt.

“Door een economische bril bekeken hebben de ruime betalingstermijnen die Coolblue bedingt bij toeleveranciers veel weg van een renteloze lening”, stelt de VEB. “Hierdoor kon en kan het platform hard groeien zonder dat daar extern kapitaal voor nodig is.” Het is volgens de VEB de vraag hoeveel rek er nog in de betaaltermijn zit voordat leveranciers gaan tegensputteren.

De analyse is gemaakt met het oog op de aanstaande beursgang van Coolblue. Beleggers moeten zich realiseren dat negatief werkkapitaal een keerzijde heeft, klinkt het. “In goede tijden maakt het negatieve werkkapitaal van Coolblue een cashmachine. Maar als de groei in verkopen stil valt of zelfs daalt, dan bestaat het risico dat er plots een tekort aan cash ontstaat.”

Bron: RetailTrends

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com