STOFZUIGER TEGEN SMOG

0
Foto: Studio Roosegaarde

Foto: Studio Roosegaarde

Een stofzuiger die smog uit de lucht filtert. De Nederlandse designer Daan Roosegaarde ontwierp een prototype die in kleinere ruimtes lijkt te werken. Het doel is nu een apparaat te maken dat de lucht zuivert in de door smog geteisterde stad Beijing.

 

Roosegaarde beweert niet dat de ‘smogzuiger’ het antwoord is tegen smog. Hij ziet het meer als ‘een krachtig statement’.

De designer wil met zijn ontwerp mensen sensibiliseren. ‘Mijn smogmachine dient eerder als een soort realitycheck. Mensen zullen duidelijk het verschil zien tussen de gestofzuigde lucht en de smog die hen omringt’, zegt hij op de websiteFastCoExist.

Roosegaarde kwam op het idee toen hij voor de Bejing Design Week in de Chinese hoofdstad logeerde. “Ik zat in een hotel recht tegenover het CCTV-gebouw van Koolhaas. Op maandag kon ik het gebouw nog zien, maar wegens de smog op dinsdag en woensdag niet meer. Dat vond ik heel interessant en beschouwde ik als een ontwerpopgave. Het aanzicht is namelijk veranderbaar”, vertelt de ontwerper.

Zijn idee gaat uit van een elektrostatisch veld, gecreëerd door koperen spoelen die vlak onder de grond worden gestopt. De zware, vervuilende elementen die de lucht tot smog maken, worden statisch en vallen vervolgens naar beneden. Zo ontstaan ‘koepels’ van schone lucht die de zon weer zichtbaar maken in de doorgaans gesluierde stad.

De deeltjes die op de grond vallen worden een soort teer. Roosegaarde: “Dat moet je opruimen en ik zit er aan te denken er draagbare ringen van te maken. Je kunt één vierkante kilometer aan smog compressen tot een ring. Het lijkt me heel krachtige souvenir.”

Bronnen: De Volkskrant en Architectenweb

 

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com