Stikstofuitspraak brengt nieuwbouw ‘piepend tot stilstand’

0

Geplande bouwprojecten met een waarde van 14 miljard euro kunnen waarschijnlijk niet doorgaan dankzij een uitspraak van de Raad van State over de beperking van stikstofuitstoot. Dit meldt de ABN Amro.

Dit betekent dat de woningbouw ‘piepend tot stilstand komt’, laat Madeline Buijs, econoom bij ABN Amro aan NOS weten. Dit, terwijl de woningbouw al haperde door de hoge bouwkosten en personeelstekorten. Dit zal ook gevolgen hebben voor diverse markten, waaronder die van de keukenapparatuur.

Op dit moment streeft de overheid naar de bouw van 75.000 woning per jaar. Dat wordt niet gehaald, maar het aantal nieuwbouwwoningen zal nog verder krimpen door de uitspraak van het RvS.

“Voor alle bouwprojecten die stikstof uitstoten, moet sinds de uitspraak aangetoond worden dat die geen effect hebben op ruim 118 natuurgebieden die last hebben van te veel stikstof”, schrijft het NOS. “Als dat effect er wel is, moet de zogeheten ADC-toets doorlopen worden. ADC staat voor Alternatief, Dwingend en Compensatie.”

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com