Consumentenbond: Fabrikanten laks met veiligheid slimme apparaten

0

Fabrikanten van slimme apparaten hebben onvoldoende oog voor de veiligheid van hun producten. Dat schrijft de Consumentenbond in een rapport. Veel apparaten bevatten kwetsbaarheden en fabrikanten doen te weinig om die te verhelpen.

Onderzoekers hebben hacktests gebruikt, waarbij ze probeerden tien producten te hacken. Van deze apparaten was tijdens vooronderzoek gebleken dat ze veiligheidsproblemen hebben. Het ging onder meer om twee seksspeeltjes, twee kinder-GPS-horloges en twee babycamera’s. Ook zijn vier vergelijkende onderzoeken van slimme beveiligingscamera’s, lampen, deurbellen en babycamera’s gedaan.

De onderzoeken en de hacktests brachten 27 kwetsbaarheden aan het licht. De onderzoekers meldden de gebreken bij de fabrikanten, maar die blijken laks met het oplossen ervan. In 12 gevallen ontkenden ze het probleem, weigerden ze actie te ondernemen of reageerden ze helemaal niet. Zelfs van 14 ernstige kwetsbaarheden verhielpen ze er maar 9.

En ook op het gebied van update-beloftes schieten de fabrikanten ernstig tekort, aldus de bond. Van de 50 onderzochte fabrikanten geven er slechts 3 voor al hun productgroepen vooraf duidelijkheid over hoe lang hun apparaten updates krijgen.

Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond: ‘Fabrikanten vinden de veiligheid van hun producten niet belangrijk genoeg. Dat is de pijnlijke conclusie die we op basis van dit rapport moeten trekken. Daar moet verandering in komen. Onder andere door minimale veiligheidseisen te stellen waar producten aan moeten voldoen. Verder moeten fabrikanten verplicht worden om hun producten gedurende de hele gebruiksduur van updates te voorzien. Ook moeten ze hun klanten actief informeren over kwetsbaarheden in hun producten. En onveilige producten moeten gewoon van de markt af. Om ervoor te zorgen dat ze dat doen, is stevige handhaving nodig.’

De Consumentenbond heeft het rapport gedeeld met het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. ‘Staatssecretaris Mona Keijzer heeft de veiligheid van IoT-apparaten gelukkig al hoog op de agenda staan. Dit rapport onderstreept nog maar eens de noodzaak om snel met maatregelen te komen en helpt hopelijk om verandering teweeg te brengen’, aldus Molenaar.

Reageren niet meer mogelijk.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com