Smart-TV en settop box doorgeefluik data

0

De moderne tv blijkt een doorgeefluik voor data te zijn. Dit blijkt uit twee aparte onderzoeken naar het uitgaande dataverkeer van smart-tv’s en streamingkastjes. Ook wie geen account heeft bij Facebook of Netflix kan niet altijd voorkomen dat er gegevens met deze diensten worden gedeeld.

De onderzoeken zijn gedaan door de Northeastern University en Imperial College London en Princeton University. Hieruit blijkt dat afhankelijk van instellingen rond advertenties er data gaat naar Google en Facebook, meestal locatiegegevens en het gebruikte internetadres van de televisie.

Deze informatie gaat ook naar Netflix, ongeacht of iemand een account heeft. Kastjes als de Apple TV, Roku of Amazon FireTV, waarmee slimme functionaliteit aan oudere of domme televisies is toe te voegen, delen ook de nodige gegevens. Analyse van het dataverkeer toont aan dat het meeste verkeer naar Akamai, Amazon, Google en Microsoft gaat. Dat is op zich niet vreemd, omdat zij veel clouddiensten leveren aan andere partijen.

Volgens onderzoekers kan ook met enkel ip-gegevens en locatie al het nodige worden gedaan: zo is duidelijk wanneer een apparaat wordt gebruikt (en daarmee wanneer iemand vaak thuis is) en welke app werd gebruikt. Veel tv’s bieden een opt-out wat betreft reclame, maar ook minimale gegevens zijn voor derden interessant.

De Financial Times schrijft dat onderzoekers door versleuteling niet exact konden nagaan wat werd verstuurd. Netflix zegt dat de gegevens die van apparatuur komt, zelfs als er geen account op actief is, nodig is om de Netflix-app goed te tonen. Het bedrijf zegt het geen informatie over andere software op de tv of de settop box ontvangt. Meer bij Financial Times.

Bron: VillaMedia

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com