Samsung NEO QLED-tv’s: Hoger contrast dankzij minileds

0

Samsung is onlangs gestart met de lanceringscampagnes rond zijn nieuwe Neo QLED-tv’s. Deze modellen, die al eerder zijn geïntroduceerd, zijn uitgerust met miniledbacklight en hebben een resolutie van 8k of 4k.

De reden dat Samsung nu met de marketingactiviteiten start moet gezocht worden in het feit dat de tv’s zichtbaar zijn in de winkels. Tonnie van Schijndel, Sr. Marketing Manager TV en AV, van Samsung legt uit: “Consumenten willen toch graag eerst een toestel kunnen zien voordat ze tot aanschaf over gaan. We hebben ervoor gekozen om ditmaal te wachten tot de nazomer omdat de winkels nu beter toegankelijk zijn dan in het begin van het jaar.”

Extra dimensie
De nieuwe tv’s borduren voort op de quantum dot technologie die via een speciale film het licht van de backlight omzet in rood, groen en blauw licht. Van Schijndel: “We voegen hier een extra dimensie aan toe door het netwerk van ledjes dat de backlight vormt veel fijnmaziger te maken. Om dit te kunnen bereiken hebben we het formaat van de leds veertig keer kleiner moeten maken. Hierdoor kunnen we op het achterpaneel veel meer ledjes kwijt, die we lokaal kunnen dimmen. Hiermee worden de contrastwaarden sterk verhoogd. Dit, terwijl de helderheid en kleurengamma, waar QLED om bekend staat, behouden blijven.”

Een achterpaneel met veel meer leds zou kunnen wijzen op een hoger energieverbruik, maar in dit geval is het omgekeerde het geval. Tweakers heeft het model QN95A uitgebreid getest en deze blijkt in vergelijking met andere oled- en lcd-tv’s ‘erg zuinig’. Bovendien is de QN95A voorzien van een omgevingslichtsensor waarmee de helderheid van het scherm automatisch aan het omgevingslicht kan worden aangepast. Zo krijg je altijd een prima beeld en gebruikt de tv niet onnodig veel energie.

Afstandsbediening
op zonne-energie

de nieuwe NEO QLED-tv’s van Samsung worden geleverd met een oplaadbare afstandsbediening. Het opladen kan via usb. Een usb-kabel wordt niet meegeleverd, maar omdat deze in vrijwel ieder huishouden te vinden is, mag dit geen bezwaar zijn.

Helemaal omdat deze remotes ook zijn voorzien van een zonnecel aan de achterkant. Als hij een tijdje op z’n kop wordt gelegd dan hoeft hij nooit aan de lader. Een normale hoeveelheid (kunst)licht is voldoende om de accu op te laden. Als de accu leeg dreigt te raken, dan verschijnt er een melding. Een minuut aan de lader geeft genoeg voor een week gebruik, meldt Samsung.

Design
In tegenstelling tot andere merken die ‘local dimming’, zoals deze technologie heet, toepassen, zijn de nieuwe NEO  QLED-tv’s opmerkelijk dun. Ze zijn zelfs dunner dan hun voorgangers. En, ook niet onbelangrijk, ze hebben over het gehele oppervlakte dezelfde dikte.

De topmodellen zijn voorzien van het vorig jaar geïntroduceerde Infinity One Design. Dit houdt in dat er nauwelijks een bezel te zien is; het scherm loopt vrijwel tot aan de randen.

Ondanks de geringe dikte van de schermen, is het geluid van de nieuwe tv’s uitstekend. Ze zijn voorzien van Object Tracking Sound waardoor het lijkt alsof het geluid uit het scherm komt van de objecten die geluid produceren. Als een auto van links naar rechts op het scherm rijdt, dan zal het geluid dus ook van links naar rechts gaan.

Ook zijn de nieuwe tv’s voorzien van het eveneens vorig jaar geïntroduceerde Q-Symfony. Dit houdt in dat de speakers van de tv nauw samenwerken met een toegevoegde soundbar. Zij voegen als het ware een extra geluidskanaal toe.

Webcam
Tot slot noemen we nog dat deze tv’s kunnen worden uitgerust met een webcam, waardoor ze uitstekend geschikt zijn voor video conferencing. De tv’s zijn voorbereid op webcams van bekende leveranciers, waar ze naadloos mee samen kunnen werken.

Van Schijndel: “We spelen hiermee in op de trend dat mensen meer dan vroeger thuis zullen blijven werken. We hebben in het verleden camera’s in de tv’s geïntegreerd, maar nu geven we de gebruiker de mogelijkheid om zelf een webcam toe te voegen, waarbij kan worden gekozen voor een merk naar keuze. Dit zijn camera’s met ingebouwde intelligentie, die bijvoorbeeld in kunnen zoomen op degene die aan het woord is.”

Kansen
Hij is ervan overtuigd dat Samsung met deze tv’s verder kan borduren op de successen van het afgelopen jaar. “De markt is nu een beetje aan het afkoelen, maar dat hadden we ook verwacht. De eerste lockdown in maart vorig jaar zorgde voor een sterke toename van de vraag naar onze tv’s en dat is tot en met de afgelopen sportzomer zo gebleven.”

Maar er zijn nog kansen genoeg, stelt hij. “De meerderheid heeft nog geen 4k-tv en we zien de vraag naar grotere schermmaten groeien. Nu maken we ons op voor Black Friday, dat weer voor een grote piek gaat zorgen. Dit fenomeen is een aantal  jaren geleden overgewaaid vanuit de VS en we merken dat het ingeburgerd begint te raken. Black Friday wordt ieder jaar groter en je ziet dat de consument hierop begint te anticiperen. Zoals gezegd, kansen genoeg.”

De NEO QLED-tv’s worden geleverd in 8k- en 4k-modellen. De top wordt gevormd door de 8k-tv’s QN900A  en de QN800A. Een niveautje lager bevinden zich de 4k-tv’s, die afgezien van de lagere resolutie veel overeenkomsten tonen met de hogere series. Het gaat hierbij om de modellen QN95A, QN9X en QN85. Daaronder bevinden zich de QLED-series Q60 en Q70 die niet met NEO-technologie zijn uitgevoerd en daaronder de tv’s zonder QLED.

The Frame 2021

Ook de bekende The Frame-televisie, die als een schilderij aan de muur gehangen kan worden, heeft een update gekregen. De  nieuwe versie heeft met een 50% slanker design gekregen waardoor het scherm nu nog amper 24,9 mm diep is in plaats van 45,8 mm. De omlijsting komt in vijf kleuren en in twee stijlen: modern of met schuine rand.

Samsung biedt met My Shelf ook een nieuwe manier om The Frame 2021 neer te zetten. Het accessoire My Shelf kan worden bevestigd aan de frameformaten 55 -, 65- en 75 inch en is verkrijgbaar in vier verschillende kleuren: beige, wit, bruin en zwart.

 

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com