Hoewel Panasonic dit jaar niet aanwezig is op de door het coronvirus aangepaste IFA, presenteert dit merk zijn actuele line-up tv’s voor dit najaar via de IFA-Blog van ERM aan de retail. Wat opvalt is dat sterk de nadruk wordt gelegd op de nauwe samenwerking met filmmakers om het perfecte beeld te creëren.

  Panasonic weet als geen ander wat professionals uit de filmindustrie verlangen van een OLED tv-scherm. De Panasonic Hollywood Laboratory werd meer dan twintig jaar geleden opgericht en sindsdien werkt de tv-producent nauw samen met de film- en videoprofessionals. Dit is terug te zien in de nieuwste tv-modellen van Panasonic.

  Panasonic voert dan ook niet voor niets het motto ‘Hollywood to your Home’. Het concern stemt zijn tv’s af samen met beroemde Hollywood coloristen, zoals de bekroonde Stefan Sonnenfeld. Zij bewerken opgenomen filmmateriaal en zorgen ervoor dat de kleuren optimaal worden afgestemd op het medium waarop het wordt getoond. Sonnenfeld gebruikt zelf een Panasonic OLED-scherm als referentiemodel.

  Filmmaker-modus
  De nauwe connectie met Hollywood blijkt ook uit de Filmmaker-modus waarmee de OLED-tv’s van Panasonic zijn uitgerust. Met een druk op de knop van de afstandsbediening kan de kijker genieten van bioscoopbeeld zoals het is bedoeld door de makers. De framesnelheid, aspectverhouding en kleur en contrast van het beeld blijven behouden en ruisonderdrukking en verscherping worden uitgeschakeld.

  Beeld- én geluidskwaliteit van Hollywood-niveau

  Daarnaast zorgen externe sensoren ervoor dat het beeld intelligent aan het omgevingslicht wordt aangepast. Deze functie wordt ‘Intelligente detectie’ genoemd en is uniek voor Panasonic. Filmmaker-modus met Intelligente detectie zorgt ervoor dat zelfs bij het kijken in een goed verlichte ruimte het lijkt alsof je onder ideale omstandigheden naar een beeld kijkt.

  Dit wordt nog eens ondersteund door Dolby Vision IQ. Deze technologie optimaliseert de Dolby Vision ervaring op basis van de helderheid van de kamer en omgeving waar de tv geplaatst is. Ook worden automatisch de weergave settings aangepast gebaseerd op het type content.

  Netflix
  Daarnaast zijn de OLED-modellen voorzien van het logo ‘Netflix recommended’. Dit houdt in dat de tv’s voldoen aan bepaalde prestatie-eisen waarmee ze een betere ervaring voor Netflix bieden. Netflix wordt met een speciale knop op de afstandsbediening altijd snel geopend en vanuit het tv-menu is de Netflix-app altijd gemakkelijk te vinden.

  Pixeldraaier

  De angst dat OLED-schermen kunnen inbranden is wat Panasonic betreft verleden tijd. De OLED-tv’s van dit merk zijn uitgerust met een ‘pixeldraaier’. Dit is een programma dat in werking treedt zodra het scherm een bepaalde tijd aan staat. Het zorgt ervoor dat het beeld langzaam verschuift in eenheden van 1 pixel. Dit is onzichtbaar voor het menselijke oog, maar zorgt er wel voor dat het risico op inbranden teniet wordt gedaan.

   

  360° Soundscape Pro
  Tot slot gaan we nog even in op het geluid. De OLED-tv’s van Panasonic zijn voorzien van Dolby Atmos. Dit zorgt ervoor dat vanuit de televisie driedimensionaal geluid in de ruimte wordt gebracht en de kijker omhult.

  Het model HZW2004 gaat nog een stap verder met 360° Soundscape Pro. Deze televisie is voorzien van verschillende luidsprekers, waaronder een aantal die naar boven zijn gericht. Het geluid wordt zo via het plafond naar de tv-kijker gekaatst, waardoor Dolby Atmos nog beter tot z’n recht komt. Bovendien is het geluidssysteem getuned door Technics, het audiofiele zustermerk van Panasonic.

  Modellen
  De reeks OLED-tv’s van Panasonic bestaat uit drie series: HZW984, HZW1004 en, aan de top, HZW2004. Alle toestellen worden in een 55-inch en 65-inch variant op de markt gebracht. Ze bieden alle uitmuntende beeldprestaties door de kleur, de diepste zwarttinten en de kleinste details nauwkeurig weer te geven dankzij de HCX Pro Intelligent processor. Ook beschikken alle OLED-modellen over Dolby Vision IQ en HDR10+.

  De HZW984-serie beschikt over een OLED scherm, de HZW1004 en HZW2004 series beschikken over een Master HDR OLED scherm, waarvan de HZW2004 is uitgerust met de Professional Edition. De laatst genoemde is met de meest geavanceerde technologie en 360° Soundscape Pro absoluut het neusje van de zalm op tv-gebied. In dit toestel heeft Panasonic alle high-end technologie samen gebracht waarover het concern beschikt.

  Pixelonderhoud

  De OLED-televisies van Panasonic voeren regelmatig geheel automatisch en op de achtergrond ‘Pixelonderhoud’ uit om beeldretentie te voorkomen. Dit gebeurt nadat het toestel op de stand-by-modus wordt gezet door het met de afstandsbediening uit de schakelen, maar het kan ook handmatig vanuit het menu worden uitgevoerd.

  Er zijn twee soorten onderhoudsfuncties. De eerste vereffent de belasting die op het paneel wordt uitgeoefend en zorgt voor constante prestaties. Dit gebeurt automatisch wanneer de tv met de afstandsbediening is uitgeschakeld nadat de cumulatieve kijktijd een bepaald aantal uren overschrijdt. Het uitvoeren hiervan duurt ongeveer 10 minuten.

  De tweede onderhoudsfunctie functie analyseert de status van alle OLED-elementen, corrigeert elke pixel en houdt de paneelprestatie constant. Het wordt automatisch uitgevoerd nadat de totale kijktijd een paar maanden heeft overschreden. Ook hiervoor moet de tv worden uitgeschakeld met de afstandsbediening.

   

   

  Comments are closed.