Nieuw strenger energielabel voor tv’s, monitoren en huishoudtoestellen

0

De Europese Commissie wil het energielabel voor elektrische apparaten van een update voorzien, waardoor het mogelijk moet zijn om het stroomverbruik eenvoudig te vergelijken. Om dit te bereiken, wordt de Energie Efficiëntie Index (EEI) herzien. De klassen A+ tot A+++ gaan weg, en de vereiste per categorie wordt een stuk strenger.

Het gevolg is dat in eerste instantie weinig tot geen apparaten voldoen aan de eis om een A- of B-rating te krijgen. Vanaf maart moeten de volgende productgroepen voorzien zijn van het nieuwe label:
– Televisies
– Monitoren
– Koelkasten
– Diepvriezers
– Vaatwassers
– Wasmachines

De berekening van het energieverbruik wordt bij de meeste producten aangepast. Daarnaast moet een QR-code extra informatie verschaffen over het apparaat in kwestie.

Naast televisies moeten voortaan dus ook pc-schermen een energielabel krijgen. Monitoren die op professioneel gebruik zijn gericht, worden echter vrijgesteld van deze eis (video-editing, CAD, enzovoort). Tenslotte zullen ook de andere huishoudapparaten uiteindelijk moeten gebruikmaken van het nieuwe label, al zal dit nog even op zich laten wachten. In september zou de categorie verlichting worden toegevoegd, andere toestellen worden pas vanaf 2024 aangepast.

Veel elektrische apparaten, waaronder televisies en witgoed, worden sinds lange tijd voorzien van een Europees energielabel. Elk toestel krijgt een letter toegewezen op basis van het stroomverbruik (A tot G). Aangezien fabrikanten steeds zuinigere producten op de markt brengen, heeft er een verschuiving plaatsgevonden, waardoor herziening van het label nodig is.

Afhankelijk van het energieverbruik vindt er een forse verschuiving plaats in de ranglijst.

Bron: Hardware.info

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com