Keurmerk voor refurbished smartphones

0

De eerste verkopers van refurbished iPhones hebben vanochtend een keurmerk voor het gecertificeerd verkopen van iPhones ontvangen. Techniek Nederland en de gecertificeerde bedrijven willen met het nieuwe keurmerk de kwaliteit van refurbished smartphones verbeteren. Nederland is het eerste land ter wereld met een kwaliteitsgarantie voor refurbished smartphones.

Tijdens een bijeenkomst in het kantoor van Techniek Nederland legde voorzitter Doekle Terpstra uit dat nauw samen is gewerkt met de Consumentenbond, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (I & W) en de drie bedrijven die nu gecertificeerd zijn. “Het keurmerk scheidt ‘de bokken van de schapen’ en draagt bij aan het omhoog tillen van het imago van de refurbished sector. Maar het speelt ook in op wensen van I & W en de politiek om meer in te zetten op een circulaire economie”, aldus Terpstra.

De bedrijven Leapp, Forza Refurbished en Renewd waren de eerste die het certificaat ontvingen. Zij moesten hiervoor voldoen aan een lijst voorwaarden. Deze lijst is opgesteld door Techniek Nederland en is in overleg met onder meer de Consumentenbond en de bedrijven verder uitgewerkt.

De voorwaarden hebben niet alleen betrekking op de inkoop van de gebruikte apparaten en de onderdelen, maar ook op de financiële gezondheid van de refurbisher. Daarom wordt bij de certificering samengewerkt met TÜV en EDR-DAS; de eerste voor het technische deel en de tweede voor de financiële doorlichting.

Kopers van  een gecertificeerd refurbished toestel krijgen twee jaar garantie op de telefoon en de batterij. En de winkels die het keurmerk dragen gaan iPhones in hun assortiment in drie categorieën onderverdelen: zo goed als nieuw, licht gebruikt en zichtbaar gebruikt.

Op dit moment geldt het keurmerk alleen voor refurbished iPhones. Dit, omdat eigenlijk alleen deze smartphones na een opknapbeurt opnieuw worden verkocht. “Maar we voorzien dat het keurmerk in de toekomst ook voor andere refurbished apparaten wordt ingezet”, stelt Rob Wierenga van Techniek Nederland. “Ik denk in eerste instantie aan tablet en laptops, maar waarom ook niet voor bijvoorbeeld tweedehands televisies?”

Hierboven een video van de presentatie van het keurmerk

Doekle Terpstra wijst erop dat dit keurmerk een goed voorbeeld is van hoe een sector samen kan werken met de overheid. “Het is nu de vraag hoe we elkaar verder kunnen ondersteunen. Ik denk hierbij aan het vreemde gegeven dat er ook voor refurbished toestellen een thuiskopieheffing geldt. Vreemd, omdat je nu tweemaal deze heffing voor het toestel betaalt: bij de eerste aankoop en nog een keer als ‘ie na een opknapbeurt opnieuw wordt verkocht. Het gaat maar om een klein bedrag, maar in een markt waarin de marges dun zijn, maakt dit al snel een verschil.”

 

 

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com