UNETO-VNI: Stel btw-verhoging uit

1

UNETO-VNI, de brancheorganisatie voor de elektrotechnische detailhandel, wil uitstel van de btw-verhoging die per 1 oktober zou moeten ingaan. Volgens de vereniging komen veel retailers door de voorgenomen verhoging straks in de problemen aangezien zij hun prijzen niet zomaar kunnen verhogen in de huidige terughoudende markt. Door de geplande btw-verhoging uit te stellen, kunnen verlies van werkgelegenheid en faillissementen van winkels worden voorkomen, aldus UNETO-VNI.

 

Door het lenteakkoord van VVD, CDA, D66, Groenlinks en ChristenUnie gaat het btw-tarief per 1 oktober omhoog van 19 naar 21 procent. Volgens de brancheorganisatie tast een btw-verhoging de consumentenbestedingen verder aan en  is het voor ondernemers in de huidige slechte marktomstandigheden niet mogelijk om de prijzen te verhogen zonder grote omzetverliezen te lijden.

Maurice Estourgie, manager detailhandel bij UNETO-VNI: “Wij begrijpen dat bezuinigingen nodig zijn, maar de onderhandelaars hebben zich niet gerealiseerd wat de gevolgen zijn voor de winkeliers. Het laatste kwartaal maakt normaal gesproken het jaar goed dankzij de traditioneel grote omzetten rond Sinterklaas en Kerst. Een btw-verhoging gaat die verkopen zeker drukken.” Volgens Estourgie heeft de elektrotechnische detailhandel meer tijd nodig om in te spelen op het hogere btw-tarief. “Een btw-verhoging vanaf 1 januari doet ons veel minder pijn en het scheelt veel administratieve rompslomp, aangezien we dan niet met twee verschillende btw-tarieven hoeven te rekenen over 2012.”

Volgens UNETO-VNI is het niet mogelijk om de product- en prijsmix dit jaar nog aan te passen. Een opslag van 2% op een product van 199 euro leidt tot een prijs van 202,98 euro. Dergelijke prijsstellingen werken averechts op de consumentenbestedingen. Veel ondernemers zullen de btw-verhoging dan ook voor eigen rekening nemen, en dat zet de toch al smalle marges verder onder druk, aldus Estourgie. “In de grensstreken krijgen retailers nog meer last van de btw-verhoging doordat consumenten hun aankopen over de grens gaan doen.”

De marktomstandigheden in de elektrotechnische detailhandel zijn momenteel niet florissant. Volgens Estourgie zijn veel ondernemers al aan het interen op hun reserves.”‘Een btw-verhoging van 2% kan precies het verschil betekenen tussen winst en verlies. Daarom is het zo belangrijk dat de btw-verhoging pas in het eerste kwartaal van volgend jaar zijn beslag krijgt.”

Reageren niet meer mogelijk.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com