Elektronica en gadgets topfavoriet van aankopen in webshops buiten de EU

0

Om ervan verzekerd te zijn dat Sinterklaas- en Kerstcadeaus op tijd arriveren, koopt 58,3% van de Nederlandse internetshoppers dit jaar eerder cadeaus in webshops buiten de EU. Elektronica en gadgets belanden het vaakst in het digitale winkelmandje van webshops buiten de EU. De Douane start een campagne om internetaankopers te informeren dat niet alles ingevoerd mag worden.

Hiermee wil de Douane voorkomen dat consumenten voor verrassingen komen te staan, zoals bijkomende kosten of soms zelfs inbeslagname van aankopen. Over aankopen in een webshop buiten de EU moet je vanaf €22 btw betalen. Controleer of deze kosten op de factuur staan. Wordt dit niet berekend in de webshop? Dan moet je deze kosten bij aflevering van je pakket betalen.

Sinds maart 2020 shopte 64,4% van de Nederlanders één tot drie keer in een webshop buiten de EU. Eén op de vijf (19,7%) doet dit vaker dan voor de coronapandemie. Elektronica en gadgets zijn de meest populaire aankoop (49,1%). Onder mannen is dit zelfs 62,8%. De top drie wordt aangevuld door kleding, schoenen, tassen en/of accessoires (40,1%) en hobby- en knutselspullen (35,6%). Dit blijkt uit een peiling in opdracht van de Nederlandse Douane onder 1.043 respondenten die wel eens aankopen doen in webshops buiten de EU.

Zo’n 90% van de online shoppers vindt de prijs en veilige en betrouwbare betaalmethoden belangrijk tot zeer belangrijk. Het voldoen aan de veiligheids- en gezondheidseisen scoort met 62,5% beduidend lager. Laatstgenoemde kan echter een belangrijke reden zijn voor inbeslagname van pakketjes zegt douanier Jaime. “En dan zit je te wachten op iets dat mogelijk niet komt. Om dit te voorkomen adviseren wij om vóór je iets buiten de EU koopt, te checken of dit Nederland in mag. Denk aan namaak sportschoenen, maar ook aan airsoftwapens zonder vergunning.”

Check voor je iets in een webshop buiten de EU koopt de douaneregels op Douane.nl/internetaankopen of stel je vraag aan de virtuele assistent.

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com