Corona – Techniek Nederland: mogelijk zondagsluiting

0

Omzetten nemen toe, ook in elektrokanaal

Nu de winkels in ons omringende landen de deuren noodgedwongen dicht moeten houden, ontstaat het risico dat de Nederlandse winkels in de grensregio’s vooral op de zondagen overspoeld gaan worden door Belgen en Duitsers. Om deze reden onderzoeken brancheorganisaties Techniek Nederland en MKB Nederland of de zondagssluiting tijdelijk moet worden ingevoerd.

Rob Wierenga van Techniek Nederland: “De situatie verandert van minuut tot minuut. We zitten er als brancheorganisatie bovenop en we merken nu dat er de vraag vanuit de grensregio’s komt of het moreel en sociaal wenselijk is de winkeldeuren op zondag te sluiten. Je loopt nu het risico dat men vanuit de buurlanden hier op zondag massaal boodschappen gaan doen, met alle gevolgen van dien.

We zijn in overleg met MKB Nederland en op dit moment neigen we inderdaad naar een advies om de winkels op de zondagen te sluiten. Je wil immers niet dat er een overbelasting vanuit de buurlanden ontstaat omdat daar andere maatregelen worden getroffen dan hier.”

Essentiële functie
Overigens is Techniek Nederland een van de brancheorganisaties die zich ervoor sterk hebben gemaakt Nederland niet helemaal op slot te gooien, waardoor de winkels op dit  moment open kunnen blijven. “Als ik spreek over de elektrowinkels, dan vervullen zij een essentiële functie”, aldus Wierenga.

“Zo is de apparatuur die nodig is voor thuiswerken en het onderhouden van digitale sociale contacten via het elektrokanaal te koop. Maar denk ook aan het bezig houden van de kinderen met gamesconsoles en dergelijke en aan de mensen die voedsel inkopen en bewaren. Dit gebeurt allemaal met apparatuur in het elektrokanaal en het zou onverstandig zijn de winkeldeuren te sluiten.”

Omzetten nemen toe
Hij signaleert dan ook een toename in de omzetten van zowel de digitale als de fysieke winkels. “Ik heb er geen onderzoek naar gedaan, maar alle leden van Techniek Nederland die ik nu spreek – en dat zijn er nogal wat – zitten dik in de plus. Ik heb het dan over omzetten die dertig tot veertig procent hoger liggen ten opzichte van vorig jaar.”

Een van de redenen dat het fysieke kanaal het momenteel goed doet is dat ook hier de online aanwezigheid groot is. “We kunnen hierdoor de omzetten op peil houden”, aldus Wierenga.

Steunmaatregelen
Techniek Nederland is een van de initiatiefnemers die de regering hebben geadviseerd over de te nemen steunmaatregelen voor bedrijven en zzp’ers. Wierenga: “We hebben het immers over 12.000 werknemers in de winkels. Het is van groot belang dat ze aan het werk blijven.

Dit geldt ook voor de servicemonteurs. Zij zorgen er immers voor dat alles blijft werken, van wasmachines in gezinnen en in de zorgsector tot de koel- en vrieskasten waar mensen hun gehamsterde etenswaren bewaren.”

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com