‘Consumenten weten niet altijd welke producten ingezameld moeten worden’

0

De retail speelt een belangrijke rol bij de inzameling van lampen & armaturen en ander e-waste. Door de wettelijke oud-voor-nieuw zijn verkopers van lampen en elektrische apparaten verplicht afgedankte soortgelijke apparaten in te nemen. Gied van Hoorn, directeur van LightRec, de stichting die in Nederland verantwoordelijk is voor het inzamelen van afgedankte energiezuinige verlichting en armaturen, ziet echter twee factoren die de inzameling via retailers nog moeizaam laten verlopen. Nog lang niet iedereen weet namelijk welke producten ingezameld moeten worden en dat dit ook via online retailers kan.

Wecycle inzamelstraat“Behalve consumentenarmaturen die sinds de zomer van 2018 ook ingezameld moeten worden zien we dat consumenten nog niet altijd weten welke producten gerecycled moeten worden.” Aldus Van Hoorn. “Dat is ook niet zo gek, tegenwoordig zit zelfs in vazen al verlichting en de vele led-kaarsjes maken het er ook niet makkelijker op.”

Volgens de oud-voor-nieuw regeling kunnen particulieren hun afgedankte apparaten inleveren bij winkels die soortgelijke apparaten verkopen. Belangrijk is wel dat zowel de consument als de retailer bewust is van welke producten ze moeten inleveren. Deze oud-voor-nieuw regeling geldt ook voor webwinkels. Bij levering van een nieuw product is de leverende partij verplicht een oude afgedankte lamp of apparaat in te nemen. Het helpt daarbij als de consument het oude product klaar heeft liggen om direct mee te geven, maar hij mag deze ook gratis binnen een redelijke termijn laten ophalen of opsturen.

Meer weten over wat de oud-voor-nieuw regeling inhoudt voor webwinkels? Lees hier verder.

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com