CE-winkels noteren fors hogere omzetten in maart

0

De detailhandel heeft in maart 3,5 procent meer omgezet dan in maart 2019, meldt het CBS. Het verkoopvolume lag 2 procent hoger. De foodsector realiseerde een hogere omzet maar ook de winkels in doe-het-zelfartikelen, keukens en vloeren, drogisterijen en winkels in consumentenelektronica noteerden flinke plussen.

Zij noteerden de grootste omzetstijging sinds het begin van de publicatie van koopdaggecorrigeerde cijfers in 2005. Kleding- en schoenenwinkels leden daarentegen een ongekend omzetverlies.

De omzetcijfers zijn gecorrigeerd voor de samenstelling van koopdagen in maart. Op sommige dagen van de week wordt meer verkocht dan op andere dagen. Zonder deze correctie was de omzet van de detailhandel 0,8 procent hoger dan in maart 2019.

Omzet non-foodwinkels 8 procent lager
De totale omzet van de winkels in non-food kromp in maart met 8 procent. Dat is de grootste omzetdaling na maart 2013 (-11,6 procent). Het volume (de voor prijsveranderingen gecorrigeerde omzet) was 8,1 procent lager dan een jaar eerder.

Naast de hierboven genoemde segmenten die juist goed scoorden, hebben de winkels in meubels en woninginrichting en de winkels in recreatie-artikelen aanzienlijk minder omgezet dan een jaar eerder. De winkels in schoenen en lederwaren en de kledingwinkels leden het grootste omzetverlies sinds 2005.

Winkels in voedingsmiddelen zetten ruim 12 procent meer om
De winkels in voedings- en genotmiddelen hebben in maart 12,2 procent meer omgezet dan in maart 2019. Dat was de grootste omzetstijging sinds 2005. Het verkoopvolume groeide met 9,3 procent. De omzet van de supermarkten lag 13,1 procent hoger dan een jaar eerder, die van de speciaalzaken 4,9 procent.

Online omzet bijna 29 procent hoger
De online omzet was in maart 28,8 procent hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder. Sinds de publicatie van de internetverkopen in januari 2014 is de groei niet zo sterk geweest. Webwinkels hebben 24,4 procent meer omgezet. Webwinkels hebben als hoofdactiviteit verkoop via internet. De online omzet van winkels waarvan de verkoop via het internet een nevenactiviteit is (multi-channelers) groeide met 35,4 procent. In juli 2018 was de groei met 36,9 procent nog wat hoger.

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com