‘B is straks het oude A+++’

0

Het duurt nog even, maar op z’n vroegst in 2019 verdwijnen de verwarrende plusjes van het energielabel. Dan is het gedaan met A+ en A+++. In plaats hiervan komt er een schaal van A tot G. Hierover zijn het Europees Parlement en de lidstaten het eens geworden.

 

UNETO-VNI is hier blij mee. “Doordat bijna alle apparaten minstens een A+, A++ of zelfs A+++ klasse hebben, valt aan klanten nauwelijks meer uit te leggen wat nu een zuinige keuze is. Een heldere schaal zal die keuze versimpelen,”  stelt manager detailhandel Rob Wierenga van de branche-organisatie.

Tijdens de overgangsperiode is volgens de winkeliers wel behoefte aan goede informatie vanuit de overheid. De nieuwe schaal begint pas bij B of C, omdat verwacht wordt dat apparaten de komende jaren steeds zuiniger worden. Categorie A blijft voorlopig leeg. B is straks het oude A+++.

UNETO-VNI heeft er jarenlang voor gestreden dat de regels voor de plaats van het etiket op het product worden versoepeld. Een doorn in het oog van winkeliers en consumenten is dat het etiket met stickers op het product moet worden geplakt, waardoor het beschadigt of zelfs onverkoopbaar wordt. Winkeliers zijn blij dat de nieuwe regels hier meer rekening mee houden.

Ook bij online winkelen verandert het etiket naar de A-G schaal. Waar het etiket in de online winkel bij het product moet worden getoond moet nog wel verder uitgewerkt worden. Daarbij pleit UNETO-VNI voor overzichtelijkheid en versimpeling. Nu moeten klanten nog op veel plekken in de online winkel het etiket te zien krijgen, zoals bij ‘laatst bekeken producten’. Dat geeft een chaotische indruk en is erg lastig te integreren. Net als in winkels zou het etiket alleen moeten staan bij plekken waar de klant ook daadwerkelijk het product in zijn mandje kan leggen, vinden de winkeliers.

De nieuwe etiketten zullen op zijn vroegst eind 2019 in de winkel te vinden zijn. Volgens de Europese Commissie kan door de simpelere keuzes en innovatie van apparaten evenveel energie worden bespaard als jaarlijks in de drie Baltische landen wordt verbruikt.

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com