Amerikaanse wasmachines fors duurder dankzij maatregelen Trump

0

Een klein jaar nadat president Trump van de VS een invoertarief van 20 procent heeft opgelegd voor de import van wasmachines, blijkt dat de Amerikaanse consument hiervan de dupe is. Uit onderzoek komt naar voren dat na de invoering wasmachines 12 procent duurder zijn geworden.

Dit komt neer op omgerekend 77 tot 82 euro per apparaat. Alles bij elkaar opgeteld betalen de Amerikanen gezamenlijk 1,25 miljard euro per jaar meer door de invoering van deze heffing.

Ook Amerikaanse producenten verhogen prijzen

Het opmerkelijke is, dat niet alleen buitenlandse wasmachines duurder zijn geworden. Ook de Amerikaanse producenten hebben hun prijzen verhoogd. Een tweede opmerkelijke feit: ook de drogers, waarvoor geen importheffingen gelden, zijn duurder geworden.

De onderzoekers stellen dat de witgoedmarkt zeer competitief is en dat de leveranciers hun prijzen verhogen zodra dit kan. Nu de buitenlandse machines duurder zijn geworden, hoeven ze niet bang te zijn voor prijsconcurrentie en kunnen hun eigen prijzen omhoog.

President Trump verklaarde dat de invoerheffingen zouden zorgen voor meer Amerikaanse banen. De studie laat echter zien dat dit zeer marginaal is: er zijn sindsdien maar 1.800 banen bij gekomen in deze industrie. En dit heeft zo’n 73.000 euro per baan gekost.

Het onderzoek is hier te lezen.

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com