IFA 2018: 8K-tv nu echt naar de markt

0

Spraken we een jaar of twee geleden nog over de bijzondere scherpte van een 4K-tv, toont IFA 2018 dat de 8K tv nu niet meer ver weg. Zowel Samsung als LG brengen high end televisies op de markt, voorzien van de resolutie 7680×4320 pixels. Ter vergelijking: de Full HD tv, nog altijd populair in de winkel, kent een resolutie van 1920 x 1080.

 

Er gingen al een tijdje sterke geruchten dat de Koreaanse grootmachten gingen uitpakken op Berlijnse beurs IFA en het was letterlijk de vraag welke van de twee het eerst met een 8K-tv op de proppen zou komen. LG won de strijd met de introductie van een 88 inch OLED-televisie.

 

Het toppunt van technologische evolutie en een logische volgende stap, aldus Jeroen Peeters, manager engineering bij LG Electronics Benelux. “4K OLED-schermen speelden reeds een belangrijke rol in de televisiewereld en LG is ervan overtuigd dat 8K OLED-schermen hetzelfde zullen doen.”

 

Samsung gebruikt echter al tijden haar eigen QLED-technologie als het gaat om haar (high end-) beeldschermen. De nieuwe Q900R QLED 8K TV is daar geen uitzondering op. Het display moet kijkers ‘niets minder dan perfectie in kleur, helderheid en geluid laten ervaren’, zo staat te lezen in een persbericht.

 

Samsung Q900R

Om beelden van 8K-kwaliteit te bereiken, beschikt de Samsung Q900R over ‘Real 8K Resolution’ die geschikt is voor 4.000 nit piekhelderheid – een standaard waar de meeste filmstudio’s aan voldoen. Ook ondersteunt de tv HDR10+ en een upscaling-techniek gebaseerd op kunstmatige intelligentie dat ervoor moet zorgen dat beeld en geluid tot een 8k-niveau komen, ongeacht de oorspronkelijke bronkwaliteit of -indeling.

 

Al in 2013 was er op IFA een 8K-tv te zien. Panasonic toonde voor het eerst een 145 inch conceptscherm, gebaseerd op de plasmatechnologie. Die techniek was Panasonic’s specialiteit, maar is echter opgegeten door het veel energiezuinigere LCD. Gevolg: geen 8K plasma-tv en teruglopende tv-verkopen voor de Aziatische fabrikant.

 

De kleinste variant van de Samsung Q900r krijgt een adviesprijs van 4999, euro. Dan heb je de 65 inch variant. Wil een een paar slagen groter, dan betaal je 6999 euro of 14.999 euro. De prijs van de 88 inch OLED tv van LG is nog niet bekend.

 

De Samsung Q900R.

 

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com