20% energielabels huishoudelijke apparaten kloppen niet

0

Ruim een vijfde van de huishoudelijke apparaten waarvan de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) het energielabel in 2015-2016 onderzocht, is minder zuinig dan op het etiket wordt vermeld. Grote overtreders hebben een schriftelijke waarschuwing gekregen.

De toezichthouder nam de energielabels van 123 verschillende apparaten met hoog energieverbruik onder de loep, zoals koelkasten, wasdrogers en ovens. Daarbij koos de NVWA specifiek producten die volgens het energielabel tot de zuinigste in hun soort zouden behoren. In 21 procent van de gevallen kwam het verbruik niet overeen met wat op het etiket stond.

Ook werden ruim 2.700 winkels onderzocht. Hiervan bleek een kleine kwart niet te voldoen aan de wettelijke eis dat huishoudelijke apparaten een label met alle verplichte informatie er op moeten hebben. Webwinkels springen er negatief uit: daar voldoet slechts 27% aan deze eis.

De NVWA heeft haar onderzoeksbevindingen teruggekoppeld aan de geïnspecteerde bedrijven. Daar waar het technische dossier niet in orde was, en daar waar bij meer dan 10% van de aangeboden apparaten het energielabel afwezig of onjuist was, zijn schriftelijke waarschuwingen gegeven.

De NVWA wil de handhaving graag versterken en heeft het ministerie geadviseerd om de NVWA meer handvatten te geven om dit te realiseren. Op dit moment bereidt het ministerie van Economische Zaken en Klimaat een wetswijziging voor waarmee de NVWA meer bevoegdheden krijgt in de handhaving.

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com