Voorwoord

Hier publiceren we maandelijks het voorwoord dat in de nieuwste editie van ERM staat. Uw reacties zijn welkom!

Smart, of niet?

De laatste tijd worden we een beetje doodgegooid met de term ‘smart’ en ik vraag me steeds meer af wat de toegevoegde waarde is. Dat zo’n beetje ieder televisie momenteel deze kwalificatie draagt, prima. De voordelen zijn duidelijk. Je koppelt zo’n toestel aan het internet en je kunt er ineens allerlei leuke dingen mee doen, zoals video on demand huren, YouTube bekijken en zelfs chatten. Het grote tv-scherm leent zich immers voor een groot aantal toepassingen, of ‘apps’.

Overigens kun je je afvragen wat hier in vredesnaam ‘smart’ aan is. Smart betekent intelligent en ik heb nog geen app ontdekt die enige vorm van intelligentie aan een tv toevoegt. Ja, het kijkgedrag wordt bijgehouden, zodat het apparaat suggesties kan doen. Maar dat is nu juist iets wat we niet willen, want wie houdt dat bij en wat gebeurt er met die gegevens? Bovendien, in ons gezin maken meerdere mensen gebruik van het toestel, en ik wil echt geen kijktips krijgen die zijn gebaseerd op hun kijkgedrag! Het omgekeerde geldt trouwens ook: mevrouw De Vogel heeft absoluut geen interesse in Top Gear…

Maar, ik dwaal af. Intelligente apparaten, dus. Er zijn inmiddels een paar toepassingen die wel ‘intelligent’ zijn. Neem de droger die pas gaat draaien op het moment dat het stroomtarief op z’n laagst is, of de afzuigkap die z’n zuigkracht aanpast aan wat er op het fornuis staat te pruttelen. Overigens werkt het eerste nog niet in Nederland en is het nog maar de vraag of consument niet liever zelf de afzuigkap instelt.

Het is dus helemaal niet zeker dat de consument warm gaat lopen voor ‘smart’ apparatuur, temeer niet als je terugkijkt in de geschiedenis. Een jaar of twaalf geleden presenteerde Samsung op de IFA in Berlijn zijn eerste robotstofzuigers. Deze waren uitgerust met een camera zodat de gebruiker via het internet in z’n eigen woning kon kijken. Handig voor als er werd ingebroken. Vandaag de dag zouden we dat ‘smart’ noemen. Die stofzuigers hebben het toen niet gehaald. Laten we hopen dat de huidige generatie van intelligente apparaten wat meer indruk op de consument gaan maken.

Tim de Vogel

tim@pressuremedia.nl

Mooie 4K commercial

Gewoon, omdat het een hele mooie video is: de 4K-commercial van Sony.

Heeft u ook een opmerkelijk filmpje gezien? Laat het ons weten en wellicht plaatsen wij het op deze site!

Markt

Twitter

Filmpjes