Eerste 3D-TV zonder bril in brillenwinkel

Een brillenwinkel en een winkelcentrum in Breda testen de eerste brilloze 3D televisies van het Nederlandse bedrijf Dimenco. Het gaat om technologie die door Philips is afgestoten.


Enkele jaren geleden was de technologie nog te bewonderen in het NatLab van Philips: een van de eerste 3D toestellen waarvoor geen bril was vereist. De techniek was vanwege de geringe kijkhoek toen nog beperkt, maar toonde al wel potentie.

Philips zag echter geen toekomst meer in 3D-schermen en oorspronkelijke ingenieurs besloten als Dimenco zelfstandig verder te gaan. De patenten zijn bij Philips gebleven, maar die worden volgens CEO Maarten Tobias van Dimenco nog altijd ‘actief beheerd’.

De achterliggende technologie is bovendien sterk verbeterd. De toestellen van Dimenco geven twee verschillende beelden tegelijk op het scherm weer, waarbij een filter dat op het scherm is aangebracht de beelden gescheiden naar het rechter- en linkeroog stuurt. Het toestel kan ook automatisch schakelen van 2D naar 3D en omgekeerd. De kijkhoek is inmiddels enorm vergroot, tot 150 graden.

Vanwege de nogal hoge prijs van 8000 euro richt Dimenco zich vooralsnog niet op de consumentenmarkt. De eerste toestellen zijn geleverd aan bedrijven die traditioneel met 3D weergave bezig zijn, zoals ontwerpbureaus, maar er wordt vooral ingezet op narrowcasting. De Nederlandse distributeur Pro Systems uit Purmerend heeft toestellen geleverd aan een niet nader genoemde brillenketen en aan winkelcentrum De Barones in Breda.

Op langere termijn wil Dimenco ook toestellen leveren voor de huiskamer. ‘Wij verwachten dat dit binnen drie jaar het geval zal zijn,’ zegt Tobias.

Bron: Emerce

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com