Verplicht energielabel voor televisies

Alle nieuwe televisies moeten vanaf 30 november in de winkel een energielabel dragen. Dit label is al langer bekend van huishoudtoestellen zoals  wasmachines en koelkasten.

Voortaan kunnen consumenten in een oogopslag zien of ze een zuinige televisie in huis halen. Op het label zal men niet alleen de energieklasse kunnen bekijken maar ook het jaarlijkse energieverbruik (uitgedrukt in kWh) en het energieverbruik wanneer de tv in gebruik is (uitgedrukt in Watt).
Voor de bepaling van de energieklasse houdt men rekening met de grootte van het scherm en de uitrusting van het toestel, bijvoorbeeld de aanwezigheid van een of meerdere tuners.
De verplichting tot het tonen van een energielabel geldt voor alle televisietoestellen die vanaf 30 november 2011 nieuw in de winkel staan. De toestellen die al aanwezig zijn, hoeven het label niet te dragen. Overigens is al bijna eenderde van de toestellen die vandaag in de winkels staan, voorzien van een label. Vanaf maart 2012 moeten de fabrikanten en de distributie verplicht de energieklasse vermelden in communicatie-uitingen.
Nu al is een nieuw televisietoestel tot driemaal zuiniger dan een model uit 2005, en vaak drager van het energielabel A. In de toekomst zullen dan ook snel labels opduiken met de klassen A+, A++ en A+++.
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com